Tuesday, September 15, 2015

Beauty : Eyebrow Tutorial



Assalamualaikum

Memandangkan saya ni someone yang obses dengan make up especially eyebrow make up.Tapi bukan eyebrow macam si pengantin tu tau.Atau kening inspired by Sin Chan memang no no. Saya sangat adore dengan gaya make up simple yang saya boleh pakai everyday pergi kerja/sekolah. Almaklum lah jadi cikgu sekarang penampilan harus kena jaga tau. Tak perlu lah cantik macam model model cuma kemas dan nampak sweet - sweet keibuan gitew.Baru anak murid suka dan sayang. Biasanya untuk ke sekolah saya cuma pakai foundation & powder , eyebrowpencil & powder dan nyxsoftmattelipcream.

Jadi di sini saya ingin kongsi kan tips and tricks yang saya always guna untuk rapikan kening yang tunggang terbalik nih! haha 

1. Rapikan kening menggunakan berus kening.Kalau tak ada berus kening,korang boleh guna berus maskara mata yang dah tak guna.Basuh dengan bersih berus tu dan sikat seperti biasa.

2. Lukis kening menggunakan Mac Eye/Lip Liner Pencil. First, saya lukis dahulu frame bagi kening yang kita kehendaki. Cara nak buat frame kening ni, lukiskan dari bahagian tengah kening ke bahagian ekor kening.
3. Gunakan eyebrow powder untuk penuhkan frame kening yang telah dibuat. Tapi ingat kita just perlu penuhkan bahagian hujung kening sahaja dan tidak perlu terlalu tebal kerana nanti akan nampakkan kening korang terlalu tebal. Sangat no no.

4. Ratakan dan blend in menggunakan brush untuk buat hasil yang natural. Always ingat ya sayang - sayang!! Korang jangan lukis kening hingga bahagian hadapan kening sebab ini akan membuatkan kening nampak tidak natural atau pada saya tidak normal.hiks

5. Lastly, korang kemaskan hasil makeup dengan concealer untuk kekemasan.

Siap! Selamat Mencuba

1 comment:

Anonymous said...

Sampai sudah nye wani xpenah pandai lukis kening. ahhaha .. so bila make up2 bab kening mesti di biar begitu saja. haha .. klu ade mase lagi sejam ke baru la cube2 nk lukis kening ni.. tu pon xmenjadi sgt. huuu