Tuesday, February 24, 2015

Note to myself

Bravest Everything"

Lovely, that's what you are to me
I love you when you're strong
I love you when you're weak

Lovely – you shine so bright
I love you when you're wrong
I love you when you're right

Sometimes they try to break you
But just be good to your heart
Sometimes they try to change you
Don't let them tear you apart

Run, running far away
I'll be here
And I got your back

When you are out there
Doing what you do best
You are my greatest everything
When you are out there
Doing what you do best
You are my bravest everything

And when I'm down
Keep on lifting me
Keep on lifting me up

Lovely, the world can be frightening
You feel a little scared
But you will get through it

Lovely, things can go wrong sometimes
Feel like you can't go on
Well, better things will come

Sometimes they're gonna leave you
The true ones will stay
Sometimes they wanna control you
But you will find your way

Run, run and don't look back
Have no fear
And I'll meet you there

When you are out there
Doing what you do best
You are my greatest everything
When you are out there
Doing what you do best
You are my bravest everything

Monday, February 23, 2015

La Tahzan

Hati kita ini mudah rapuh
Iman kita ini tidak kukuh
Sebab tu kena selalu istiqamah
Kenapa istiqamah?
Sebab iman mudah rapuh.

Kenapa ujian dan bukan nikmat?
Kadang-kadang Allah datangkan nikmat,
Tapi, manusia mudah lupa yang nikmat itu juga satu bentuk ujian,
Bukan kata manusia lain, malah diri ini jugak.
Dan bila mana Allah bagi ujian,
Mulalah diri ini, hati ini, mula meletakkan pelbagai persoalan yang berbunyi
“Kenapa Allah pilih diri ini?” “Hati ini tidak kuat.” “Diri ini mudah berputus asa dengan ujian sebegini.”
Kenapa persoalan ini yang akan dikeluarkan?
Sebab…..
Kita tak pernah bersyukur dengan apa yang terjadi
Dan kita tak pernah ajar hati untuk beristiqamah dalam bersyukur dengan apa yang Allah bagi.
Seorang tok guru pernah berkata.
“Kalau nak belajar bersyukur, jangan tengok apa yang orang lain ada yang lebih dari kita. Tengok apa yang orang lain tak ada tapi kita ada. Sebab manusia tak pernah rasa puas.”
And yes, only then kita belajar bersyukur

My life recently

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, syukur masih diberi peluang menulis

Lama rasanya tak menulis di sini.

So, whats up?

Good?

Yaya, alhamdulillah sekarang sudah melangkah masuk ke alam pekerjaan. Now yaya dah jadi cikgu .. Cikgu Humaira.hihi nama panggilan di sekolah. malulah malulah (penamparkilat). Alhamdulillah juga, yaya dipostingkan di Kuantan. Kampung halaman sendiri. Besar nikmat Allah bagi. Dapat kerja dekat dengan family and cats. Feeling blessed. Now I know, apa rasanya bekerja. Yeah, its tiring. Tapi menyeronokkan. Tahlah. Maybe depends. Tak kisahlah kita kerja apa pun tapi if kita suka dengan kerja kita tu yang syok kan? So far, i'm happy being with all my students. Ya mengajar BM tahun 1. So tahun 1, u know. Ada yang macam ni, ada yang macam tu. But then. satu perasaan yang ya rasa semua cikgu pun rasa..perasaan bahagia,bangga and puas bila student yang awal tahun nya tak tahu membaca menulis, at the end...diorang boleh buat semua tu even bercerita pun boleh sebab didikan cikgu lagi2 cikgu baik dan comel mcm sy.hahahaha.


So, so far, thats all happened in my life. Hallo! Now I'm a Teacher! Work Hard,Pray Hard, Love Hard, Stay Humble.

Terima kasih.